MARIANA LUMINIŢA NEACŞU1, L. CHIRIGIU2
1 Catedra de Merceologie şi Expertiză Merceologică, Universitatea „Constantin Brâncoveanu” Brăila 2 Disciplina Chimie Sanitară, Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova
REZUMAT
Pentru obţinerea produselor din carne, aceasta se sărează în prealabil. În România, amestecurile de sărare utilizate sunt următoarele: amestec de sărare A cu efect mai lent de înroşire: 100 kg NaCl + 0,8 kg NaNO3 + 0,2 kg NaNO2. Acest amestec se utilizează în proporţie de 2,4 kg/100 kg carne pe timp răcoros şi 2,7 kg/100 kg carne pe timp călduros; amestec de sărare B cu efect rapid de înroşire: 100 kg NaCl + 0,5 kg NaNO2. Acest amestec se utilizează în proporţie de 2,6 kg/ 100 kg carne. În prezenta lucrare am determinat conţinutul de clorură de sodiu în produsele din carne.
CUVINTE CHEIE: sare, consevare, analiză
Determination of sodium chloride content in meat products
SUMMARY
To obtain meat products, they must be previously salted. In Romania, the salting mixtures used are the following: salting mixture A with a slower effect of reddening: 100 kg NaCl + 0,8 kg NaNO3 + 0,2 kg NaNO2. This mixture is used in proportion of 2,4 kg/ 100 kg meat on a cool weather and 2,7 kg/ 100 kg on a warm weather, salting mixture B with a fast effect of reddening: 100 kg NaCl + 0,5 kg NaNO2. This mixture is used in proportion of 2,6 kg/ 100 kg of meat. In this paper we are determined the sodium chloride content in meat products.
KEY WORDS: salt, preservative, analysis
1 Catedra de Merceologie şi Expertiză Merceologică, Universitatea „Constantin Brâncoveanu” Brăila 2 Disciplina Chimie Sanitară, Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova
REZUMAT
Pentru obţinerea produselor din carne, aceasta se sărează în prealabil. În România, amestecurile de sărare utilizate sunt următoarele: amestec de sărare A cu efect mai lent de înroşire: 100 kg NaCl + 0,8 kg NaNO3 + 0,2 kg NaNO2. Acest amestec se utilizează în proporţie de 2,4 kg/100 kg carne pe timp răcoros şi 2,7 kg/100 kg carne pe timp călduros; amestec de sărare B cu efect rapid de înroşire: 100 kg NaCl + 0,5 kg NaNO2. Acest amestec se utilizează în proporţie de 2,6 kg/ 100 kg carne. În prezenta lucrare am determinat conţinutul de clorură de sodiu în produsele din carne.
CUVINTE CHEIE: sare, consevare, analiză
Determination of sodium chloride content in meat products
SUMMARY
To obtain meat products, they must be previously salted. In Romania, the salting mixtures used are the following: salting mixture A with a slower effect of reddening: 100 kg NaCl + 0,8 kg NaNO3 + 0,2 kg NaNO2. This mixture is used in proportion of 2,4 kg/ 100 kg meat on a cool weather and 2,7 kg/ 100 kg on a warm weather, salting mixture B with a fast effect of reddening: 100 kg NaCl + 0,5 kg NaNO2. This mixture is used in proportion of 2,6 kg/ 100 kg of meat. In this paper we are determined the sodium chloride content in meat products.
KEY WORDS: salt, preservative, analysis