ANUNŢ IMPORTANT!!!
Începând cu anul universitar 2022/2023 programul de master Restaurări Protetice cu Sprijin Implantar se va desfăşura pe o perioadă de 2 ani, acumulând un număr de 120 credite ECTS!!!
Master RESTAURĂRI PROTETICE CU SPRIJIN IMPLANTAR
Generalităţi
Plecând de la obiectivului principal al Universității de Medicină și Farmacie din Craiova (UMFCV) definit ca „asigurarea unei educații și pregătiri universitare și postuniversitare de înaltă calitate în domeniul medical în consens cu aspirațiile universității de a-și consolida poziția de instituție academică de referință la nivel național în domeniul științelor sănătății, în care dezvoltarea intelectuală și profesională este stimulată permanent prin programe adecvate, începând cu anul universitar 2009-2010, instituția noastră a demarat derularea programului de studii postuniversitare de masterat RESTAURĂRI PROTETICE CU SPRIJIN IMPLANTAR.
Motivație
Iniţiativa organizării Masterului Restaurări protetice cu sprijin implantar s-a bazat pe mai multe aspecte :
- implantologia orală a devenit azi o specialitate de bază a medicinei dentare moderne;
- realizarea restaurărilor protetice cu sprijin implantar constituie o fază importantă a reabilitării pacienţilor ce beneficiază de tratament stomatologic prin implante;
- rezultatele cele mai bune în tratamentul implanto-protetic se obţin acolo unde chirurgia oro-dentară este însoțită şi completată de o bună cunoaştere teoretică şi practică a protezării pe implante;
- oferirea posibilităţii absolvenţilor Facultăţii de Medicină dentară / Stomatologie de a aprofunda şi a pune în aplicare în propriile cabinete a tehnicilor moderne de reabilitatre implanto-protetică, ş.a.
Obiective specifice:
Programul de master în RPSI promovează ideea obținerii, pe tot parcursul vietii, de competențe complementare formării inițiale. Obiectivul specific al masterului în Restaurări protetice cu sprijin implantar constă în formarea și dezvoltarea competențelor complementare pregătirii medicale inițiale a cursanților, în vederea îmbunătățirii eficientizării serviciilor sanitare, în condiții de calitate ridicată a actului medical sau a activității de cercetare. Programul se adresează cursanților cu pregătire inițială în domeniul medical, absolvenți ai specializărilor de Medicină dentară/Stomatologie. Principalele obiective ale programului sunt:
- obtinerea de cunostinte generale si de specialitate , masteranzii fiind familiarizati cu cele mai noi cunostinte in domenii ca: anatomia si fiziologia cavitatii orale, ocluzologie, biomateriale, implantologie orala, protetica;
- identificarea pacientilor a caror stare generala si status endooral le permite sa beneficize de tratament implanto-protetic;
- insusirea si perfectionarea celor mai noi tehnici chirurgicale de pregatire a suportului osos, in vederea insertiei implantelor dentare;
- formarea absolventilor pentru studiile doctorale, conditie care devine obligatorie odata cu aplicarea in invatamantul romanaesc a principiilor de organizare a invatamantului superior in Uniunea europeana etc.
Spaţii de învățământ:
Baza materialã a U.M.F. Craiova corespunde standardelor de desfãsurare a unui proces instructiv-educativ de calitate. Procesul de învãtãmânt se va derula în spatiile de învãtãmânt aflate în patrimoniul U.M.F. Craiova. Datoritã caracterului modular pe care îl va avea planul de învãtãmânt, spatiile destinate instruirii teoretice si pregãtirii practice vor putea fi folosite în exclusivitate de cãtre cursantii programului de master, evitându-se suprapunerea cu studentii de la specializãrile universitare din cadrul U.M.F. Craiova.
Dotarea materială:
Fiecare salã de curs aflatã în dotarea U.M.F. Craiova are facilitãtile didactice necesare: tablã, proiector dia, retroproiector, epidiascop, videoproiector, ecran de proiectie, iar marile amfiteatre dispun de instalatie de sonorizare si aer conditionat. Laboratoarele dispun de spatiu si material didactic suficient, disciplinele informatice fiind dotate cu un numãr adecvat de computere necesar pregãtirii practice si conectate la INTERNET de mare vitezã. Laboratoarele si bazele clinice folosite de U.M.F. Craiova si care vor fi puse la dispozitia cursantilor beneficiazã de dotarea tehnicã corespunzãtoare, în conformitate cu prevederile Legii nr. 88/1993.
Servicii sociale:
Cursantii masterului vor putea beneficia de serviciile cãminelor si cantinei administrate de U.M.F. Craiova în limita locurilor disponibile. Cursantii masterului vor putea folosi baza sportivã administratã de U.M.F. Craiova, precum si serviciile culturale ale acestei institutii, având acces în Corala U.M.F. Craiova.
Activitãti financiare:
Bugetul programului de master Restaurari protetice cu sprijin implantar în face parte integrantã din bugetul Facultãtii de Medicinã dentara a U.M.F. Craiova, aceasta din urmã fiind institutia care are personalitate juridică. În cadrul bugetului Universității, fondurile alocate Facultății de Medicină dentară și implicit programului de master în RPSI vor fi direct proporționale cu numărul de cursanți.
Personalul didactic:
Este reprezentat de corpul de cadre de predare și instruire practică care își desfășoară activitatea în cadrul Facultății de Stomatologie, precum și din cadre didactice asociate, din cadrul UMF "Carol Davila" București, precum și din alte instituții din țară.
Durata programului și discipline studiate:
Programul de master în Restaurări protetice cu sprijin implantar are o durată de 2 semestre.
Condiții generale:
- să fie cetățean român sau al unuia dintre statele membre U.E. sau S.E.E.;
- să fi absolvit o formă de învățământ superior cu diploma de licență cu profil specific masterului.
Taxa:
Taxa de școlarizare este de 5000 RON / an și se poate achita în două tranșe, în primele 10 zile ale semestrelor.