Mesajul Rectorului

Mesajul Rectorului

Dragi studenți,
Dragi colegi,

 

 

Bine ați venit în anul universitar 2023 – 2024! Toți ne aflăm astăzi în fața unui nou început, deși o bună parte dintre noi au trăit momente similare poate de zeci de ori. Mă refer aici în special la colegii mei. Dar, deși noi, cadrele didactice, precum și studenții din anii mai mari am mai experimentat evenimente similare, fiecare este unic prin semnificația personală pe care o are.

 

Ne aflăm la debutul unui an universitar pe care toți ni-l dorim productiv și provocator. Fiecare dintre noi are astăzi definite obiective pe care le putem atinge doar prin asumare și responsabilitate.

 

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova nu este doar o instituție de învățământ superior cu profil medical. Este o comunitate din care toți am ales să facem parte, indiferent de valori și motivații personale, mânați, însă de un țel comun: acela de a lucra în domeniul sănătății. Noi, profesorii voștri, vă vom ghida în formarea profesională cu onoare și mândrie, pentru că voi, studenții noștri, fără să ne cunoașteți, ați decis să vă fim noi îndrumători și mentori. La UMF din Craiova ne dorim să formăm mai mult decât specialiști în domeniul sănătate. Aici se formează în primul rând OAMENI.

 

           Dragi colegi, fiecare dintre noi își cunoaște rolul pe care îl are în procesul educativ și știe câtă responsabilitate implică pregătirea profesională a unei noi generații. Nu este deloc ușor, dar știți cât poate fi de frumos și intens și câte satisfacții îți poate aduce rolul de formator atunci când îți practici meseria așa cum trebuie. Am reușit de-a lungul anilor să demonstrăm că putem să fim modele profesionale pentru studenții noștri. Au fost ani plini de provocări și reușite prin care împreună am reușit să validăm și să consolidăm poziția instituției noastre în comunitatea medicală din întreaga lume și pentru asta sunt mândru să fac parte din echipa corpului academic al UMF din Craiova.

             Privită din exterior UMF din Craiova este o instituție formatoare de profesioniști din domeniul medical. Nu este greșit, dar este puțin. Doar când ajungi să faci parte din comunitatea UMF realizezi cu adevărat ce reprezintă. Este greu de cuprins semnificația acestei instituții. Sigur, putem vorbi despre rezultate, valoare, locul dobândit în comunitatea academică… Atunci când faci parte din UMF din Craiova, fie că ești student sau actor implicat în procesul formativ, realizezi că a cuprinde în câteva cuvinte experiența educativă dată de instituția noastră este mult mai complexă. Pentru că da, aici la UMF din Craiova împărtășim educație sub orice formă utilizând mijloace cât mai diverse. Împărtășim educație pentru că toți membrii comunității învățăm unii de la alții. Educația în orice domeniu nu este un proces unidirecțional și limitat temporal, ci este unul constant și circular.

La UMF din Craiova învățăm să fim buni profesioniști și ne educăm să rămânem oameni în spatele profesiilor noastre.

Declarația de principii a anului universitar 2022 – 2023 la UMF din Craiova a fost: Implică-te! Și ne-am implicat. Toți. Profesori, studenți, împreună, umăr la umăr, am reușit să facem față unor provocări extraordinare, care au adus plus valoare nu numai instituției, ci nouă, ca oameni, ca profesioniști. Putem vorbi despre activitatea științifică intensă, despre rolul medicului în comunitate, despre vieți salvate sau despre conexiune umană, reușită, empatie. Au fost multe activități extraordinare, cu multă implicare, în care s-au depus eforturi substanțiale din partea tuturor celor implicați, dar în care am trăit niște experiențe unice, pentru care vă mulțumesc și vă felicit.

Dragi studenți vă doresc să aveți un an universitar de excepție!

Fiți curioși, implicați energici, creativi, însetați de cunoaștere și nu lăsați nici un obstacol să vă doboare! Numai așa vă puteți atinge obiectivele! Noi avem responsabilitatea formării voastre, dar voi sunteți singurii responsabili de ceea ce veți deveni. Statutul de profesionist în domeniul sănătății nu este ușor de obținut, dar dacă doreați să vă fie ușor nu erați astăzi aici!

Ca Rector al UMF din Craiova, dar mai ales ca profesor îmi doresc pentru noi toți, colegi și studenți, un an universitar care să reprezinte mult mai mult decât un parcurs cronologic în timp. Îmi doresc să reușim să păstrăm standarde înalte în procesul educativ și să păstrăm aceleași valori  instituționale bazate pe loialitate și respect.

Prof. univ. dr. Dan-Ionuț GHEONEA,

Rector

Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova

Actualizat la 12.06.2024, 10:23