Programul de screening ROCCAS II, la final. Peste 51.400 de persoane au beneficiat de acces gratuit la diagnostic și tratament precoce

Programul de screening ROCCAS II, la final. Peste 51.400 de persoane au beneficiat de acces gratuit la diagnostic și tratament precoce

marți, 7 noiembrie 2023
Programul de screening ROCCAS II, la final. Peste 51.400 de persoane au beneficiat de acces gratuit la diagnostic și tratament precoce

Programul de screening ROCCAS II, la final.
Peste 51.400 de persoane au beneficiat de acces gratuit la diagnostic și tratament precoce

Programul de screening gratuit „Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal” (ROCCAS II), implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și Asociația „Mereu pentru Europa”,  a ajuns la final. Conferința de închidere va avea loc joi, 9 noiembrie 2023, de la ora 11.00, în Sala Senatului Universității de Medicină și Farmacie din Craiova, în același loc în care în urmă cu exact trei ani echipa pornea la drum.

În perioada noiembrie 2020 – decembrie 2023, echipe de medici specialiști, peste 200 de medici de familie, specialiști în politici și programe de sănătate, studenți, dar și autorități administrative au mers către populația din regiunea Sud – Vest Oltenia cu mesaje pentru prevenție, dar și cu logistica și disponibilitatea de a depista, evalua și trata gratuit leziunile premaligne colorectale. În felul acesta, peste 51.400 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani au beneficiat de acces gratuit la servicii medicale de înaltă calitate de prevenție, screening, diagnostic și tratament precoce. Din cei peste 51.400 de pacienții screenați 58% provin din mediul rural.

Cu ajutorul acestui program au fost identificate 2825 de persoane cu test FIT pozitiv și au fost efectuate peste 1500 de endoscopii digestive inferioare. 

ROCCAS a fost un program amplu, cu multiple implicații atât pentru grupul țintă, cât și pentru întreaga populație din Regiunea Oltenia. Beneficiile pe termen lung sunt scăderea costurilor serviciilor medicale prin aplicarea tratamentului în fază incipientă, creșterea duratei de viață a grupului țintă, aderarea la un comportament corect în domeniul prevenției, atât din partea pacienților cât și din partea medicilor de familie.

Cancerul colorectal ocupă locul III în lume ca incidență și 11% din toate tipurile de cancer. Peste un milion de persoane sunt diagnosticate anual cu această afecțiune. În România, cancerul colorectal este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer, având o mortalitate peste media mondială. Detalii suplimentare pe www.preventiasalveazavieti.ro și pe www.umfcv.ro.

Vezi și

Actualizat la 07.11.2023, 09:11