Citeste inainte:
Efectele consumului de cafea asupra sanatatii
Manualul de diagnostic si statistica a tulburarilor mentale, editia a IV-a (DSM-IV) nu vorbeste totusi despre dependenta provocata de cafeina in sensul in care se defineste aici dependenta de o substanta. Ci numai despre intoxicatie, al carei element esential il constituie aparitia unui sindrom reversibil, specific substantei, datorat ingestiei sau expunerii la aceasta. Simptomele nu se datoreaza unei conditii medicale generale si nu sunt mai bine explicate de nicio alta tulburare mentala.
Cele mai comune modificari induse de substanta implica perturbari de perceptie, vigilenta, atentie, gandire, judecata, comportament psihomotor si comportament interpersonal. Tabloul clinic specific in intoxicatia cu o substanta variaza in mod dramatic printre indivizi si depinde, de asemenea, de substanta implicata, de doza, durata sau cronicitatea uzului, toleranta persoanei la substanta, perioada de timp scursa de la ultima doza, expectatiile persoanei de la efectele substantei si ambianta sau circumstantele in care este luata substanta.
Elementul esential al intoxicatiei cu cofeina il constituie consumul recent de cofeina si cinci sau mai multe simptome care se dezvolta in cursul sau la scurt timp dupa uzul de cofeina. Simptomele care pot aparea dupa ingestia a nu mai putin de 100 de miligrame de cafeina pe zi includ: nelinista, nervozitatea, excitatia, insomnia, faciesul congestiv, diureza (crescuta), si acuze gastrointestinale.
Pentru a putea diagnostica o intoxicatie cu cafeina trebuie indeplinite urmatoarele conditii: consum recent de cafeina, de regula de mai mult de 250 mg (de exemplu mai mult de 2-3 cesti de cafea fiarta). De asemenea se apreciaza ca prezenta a cinci sau mai multe din urmatoarele semne, aparand in cursul uzului de cafeina sau dupa aceea: neliniste, anxietate, excitatie, insomnie, facies congestiv, diureza, perturbare gastrointestinala, crampe musculare, deraierea fluxului gandirii si vorbirii, tahicardie sau aritmii cardiace, perioade de infatigabilitate, agitatie psihomotorie.
Dintre tulburarile induse de cafeina enumeram tulburarea anxioasa indusa de cafeina si tulburarea de somn indusa de cafeina.
Tulburarea anxioasa indusa de cafeina - Elementele esentiale ale tulburarii anxioase induse de o substanta sunt simptomele anxioase proeminente (transpiratie, tremurături, bătăi de inimă rapide, dificultăti în respiratie, greată, lesin, dureri toracice, palpitatii) care sunt considerate a fi efectele directe ale unei substante.
Tulburarea de somn indusa de o substanta - Elementul esential al tulburarii de somn induse de o substanta il constituie o perturbare notabila a somnului - de tipul insomniei - suficient de severa pentru a justifica o atentie clinica separata si care este considerata a fi datorata efectelor fiziologice directe ale unei substante.
Tulburarea de somn indusa de cafeina produce de regula insomnie, desi unii indivizi se pot plange de hipersomnie si de somnolenta diurna (mai ales atunci cand vorbim despre abstinenta de la cafeina) in legatura cu cafeaua. Cafeina exercita un efect dependent de doza, cresterea dozelor cauzand cresterea vigilitatii si o reducere a continuitatii somnului. Polisomnografia poate indica o latenta de somn prelungita, o vigilenta crescuta si o reducere a somnului cu unde lente. Abstinenta brusca de la uzul cronic de cafeina poate produce hipersomnie. Unii indivizi pot, de asemenea, experimenta hipersomnie intre dozele zilnice de cafeina, pe masura ce se diminueaza efectul stimulant imediat.
Citeste mai departe:
Copyright © 2014 Centrul de Educaţie Medicală. Toate drepturile rezervate.