Mobilitatea personalului academic
Conform Ghidului Erasmus, mobilitatea personalului academic poate fi efectuată de către orice tip de personal din învățământul superior sau de către personalul invitat din afara instituțiilor de învățământ superior.
Pentru a asigura activități de mobilitate de înaltă calitate cu impact maxim, activitatea de mobilitate trebuie să fie legată de dezvoltarea profesională a membrilor personalului și să răspundă nevoilor de învățare și de dezvoltare personală a acestora.
Personalul poate desfășura oricare dintre activitățile descrise mai jos:
▪ O perioadă de predare în străinătate la o instituție de învățământ superior parteneră. Perioada de predare în străinătate permite oricărui cadru didactic dintr-o instituție de învățământ superior să predea la o instituție de învățământ superior parteneră din străinătate. Mobilitatea personalului în scopul predării poate avea loc în orice domeniu de studiu.
▪ O perioadă de formare în străinătate într-o instituție de învățământ superior parteneră, într-o întreprindere sau în orice alt loc de muncă relevant. Perioada de formare în străinătate permite oricărui membru al personalului dintr-o instituție de învățământ superior să ia parte la o activitate de formare în străinătate care este relevantă pentru activitatea sa de zi cu zi în instituția de învățământ superior în care lucrează. Aceasta poate lua forma unor evenimente de formare (exceptând conferințele) sau de job shadowing și de perioade de observare.
O perioadă de mobilitate a personalului în străinătate poate combina activități de predare și de formare. Orice perioadă de predare sau de formare în străinătate poate fi realizată sub formă de mobilitate mixtă.
Durata mobilității între statele membre ale UE și țările asociate la program trebuie să fie cuprinsă între 2 și 60 de zile de mobilitate fizică, excluzând timpul de călătorie.
În cazul mobilității care implică țări terțe care nu sunt asociate la program, durata trebuie să fie cuprinsă între 5 și 60 de zile, excluzând timpul de călătorie.
În toate cazurile, numărul minim de zile trebuie să fie constituit din zile consecutive.
Perioada activității de mobilitate fizică poate fi întreruptă. Perioada de întrerupere nu este luată în calcul la stabilirea duratei activității de mobilitate.
O activitate didactică trebuie să conțină minimum 8 ore de predare pe săptămână (sau orice altă perioadă de ședere mai scurtă decât o săptămână). Dacă mobilitatea are o durată mai mare de o săptămână, numărul minim de ore de predare pentru o săptămână incompletă trebuie să fie proporțional cu durata respectivei săptămâni.
Se aplică următoarele excepții:
• Nu există număr minim de ore de predare pentru personalul din întreprinderi invitat.
• Dacă activitatea de predare se combină cu o activitate de formare pe parcursul unei singure perioade petrecute în străinătate, numărul minim de ore de predare pe săptămână (sau pe orice altă perioadă de ședere mai scurtă decât o săptămână) se reduce la 4 ore.
Ghidul Erasmus poate fi consultat aici .
Actualizat la 03.10.2024, 09:55