Descriere

Descriere

DESCRIERE

Primul profesor, fondatorul învaţământului universitar chirurgical craiovean, a fost Prof. dr. Ion Buşu, care în calitate de Şef al Clinicii I Chirurgie şi Şef al Catedrei de Patologie Chirurgicală s-a preocupat deopotrivă de organizarea activităţii didactice cu studenţii (cursuri, stagii şi lucrări practice), precum şi de pregătirea de specialitate a medicilor stagiari, interni şi secundari. Profesorul Buşu a început activitatea cu un colectiv format din medici primari şi specialişti cu experienţă (Dr.Tonitza Petre, Dr. Paitici Petre, Dr. Tănase Voicu, Dr. Beldiman Vladimir, Dr. Frujină Vasile, Dr. Florea Ion. Dr. Marţian Nicolae).

Ulterior, Profesorul Busu a adunat în jurul său un colectiv tânăr şi valoros, pe care l-a format şi educat permanent în spiritul celor mai bune tradiţii ale chirurgiei romîneşti, colectiv din care s-au ridicat viitorii şefi de clinici şi discipline chirurgicale ale Facultăţii de Medicină: Prof. dr. Fane Ghelase, Prof. Dr. Gugilă Ion, Prof. Dr. Nemeş Răducu, Prof. Dr. Georgescu Ion, Prof. Dr. Mogoş Dan, Prof. Dr. Vasile Ion, pentru a enumera doar o parte discipolii săi.

Profesorul Ion Buşu a condus activitatea Clinicii I Chirurgie şi a Disciplinei de Chirurgie Generală între anii 1973-1986.

Între anii 1986-2001, funcţia de Şef de clinică şi de disciplină a fost deţinută de Şef de lucrări dr. Ghelase Fane, devenit ulterior profesor.

Între anii 2002 și 2015, conducerea Clinicii I Chirurgie şi a disciplinei de Chirurgie Generală a fost preluată de către Prof. univ. dr. Ion Georgescu, absolvent al Facultăţii de Medicină din Craiova, elev al profesorului Ion Buşu, exponent al şcolii de chirurgie craiovene.

Începând cu anul 2016, șeful Clinicii I Chirurgie din cadrul SCJU Craiova și Directorul Departamentului 6 este Prof. univ. dr. Valeriu Surlin.

Clinica I Chirurgie Craiova şi Disciplina de Chirurgie Generală asigură un cadru clinic adecvat pentru o activitate deosebit de complex. Aceasta include, printre altele, asistenţa medicală chirurgicală, activitatea didactică cu studenţii anului IV atât pentru seriile în limba română cât și pentru cele în limba engleză, dar și pregătirea postuniversitara a rezidenţilor de chirurgie generală şi altor specialităţi chirurgicale înrudite (ginecologie, ortopedie, chirurgie toracica, etc.). De asemenea, pe lângă activitatea clinică și didactică, la nivelul disciplinei Chirurgie Generală și a Departamentului 6, ce reunește o bună parte dintre specialitățile chirurgicale, se desfășoară o importantă activitate de cercetare și de pregătire academică avansată (studii doctorale, cursuri postuniversitare, supraspecializări și competențe în chirurgia minim-invazivă etc).

Actualizat la 13.03.2024, 13:15