Ai grijă de fiica ta! Campanie de informare și educare UMF Craiova

Ai grijă de fiica ta! Campanie de informare și educare UMF Craiova

joi, 23 februarie 2023
Ai grijă de fiica ta! Campanie de informare și educare UMF Craiova

4 martie este Ziua Internațională de Conștientizare a HPV. Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova continuă programul de informare și educare pentru prevenție și inițiază campania „Ai grijă de fiica ta!” și face apel către toate instituțiile și forumurile regionale și naționale care pot sprijini comunicarea informațiilor ce pot salva zeci de mii de vieți. 

Pe 4 martie, în Electroputere Mall, de la ora 13.00, craiovenii îi vor întâlni pe studenții UMF Craiova, alături de profesorii lor, și vor afla căi prin care s-a ajuns și se mai poate ajunge la ZERO cazuri de cancer cauzat de infecția HPV. Vor fi alături de studenți: prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea, rectorul UMF Craiova, prof. univ. dr. Ștefania Tudorache, prof. univ. dr. Dominic Iliescu, conf. univ. dr. Carmen Oancea, conf. univ. dr. Constantin Kamal, s.l.dr. Gindrovel Dumitra, ș.l. dr. Cristi Lungulescu.

 

Peste 1800 de femei își pierd viața anual

HPV este atât de răspândit încât aproape toți bărbații și femeile active sexual se vor infecta cu cel puțin un tip HPV pe parcursul vieții. În România, cancerul de col uterin este al treilea cel mai frecvent diagnosticat cancer la femei, după cancerul de sân și cel colorectal. Asta înseamnă că anual infecția HPV determină: 3380 de cazuri noi de cancer de col uterin, >550 de alte tipuri de cancer, >1800 de femei își pierd viața.

Ce e de făcut?

Putem face examene citologice (Testul Babeș Papanicolau sau examenul citologic în mediu lichid), putem apela colposcopie/ inspecția vizuală cu acid acetic (IVA), putem intra în fluxul screeningului tipurilor HPV cu risc oncogenic înalt. Cel mai important, ne putem proteja copiii și prin vaccinarea împotriva HPV.

Și vaccinarea anti-HPV a băieților are beneficii. Aceștia sunt sursele de infecție HPV pentru femei și, dacă ei nu vor fi vaccinați, va persista rezervorul de infecție HPV în natură, ceea ce va îngreuna efortul de eradicarea cancerului de col uterin. Dar HPV este responsabil și de apariția anumitor tipuri de cancere la sexul masculin precum cancerul penian, laringian, faringian. Vaccinarea băieților va contribui la reducerea substanțială a acestor tipuri de cancere la persoanele de sex masculin vaccinate.

Comitetul Consultativ Global pentru Siguranța Vaccinurilor (GACVS) al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a analizat dovezile asupra siguranței vaccinurilor anti HPV în 2007, 2008, 2009, 2013, 2014, 2015, 2017 – de 7 ori. OMS nu a raportat niciodată probleme legate de siguranță la vaccinurile împotriva HPV.

Vaccinul anti-HPV este folosit din 2006 în programele naționale de vaccinare din diferite state. Unele țări au atins și au menținut acoperiri vaccinale de peste 70% (Finlanda, Ungaria, Islanda, Malta, Norvegia, Portugalia, Spania și Marea Britanie).

Acum avem și în România program național de vaccinare anti-HPV, dedicat fetelor cu vârsta între 11 și 18 ani!

Stă în puterea noastră să ajutăm astăzi la luarea deciziilor ce pot salva vieți în viitor!

Vezi și

Actualizat la 02.03.2023, 08:24