Foto: Rucsandra Calin
Ce este dependenta de alcool?
Elementul esential al dependentei de orice substanta il constiutie un grup de simptome cognitive, comportamentale si fiziologice indicand ca individul continua uzul substantei in ciuda aparitiei unor probleme importante in legatura cu substanta. Exista un pattern de autoadministrare repetata care duce de regula la toleranta, abstinenta si la un comportament de luare compulsiva a drogului. Dorinta ardenta este posibil sa fie experimentata de cei mai multi indivizi cu dependenta de o substanta, daca nu chiar de toti.
Toleranta este definita ca necesitatea de cantitati tot mai mari de substanta...
Care sunt efectele consumului de alcool?
Alcoolismul are nenumarate efecte atat asupra persoanei in cauza cat si asupra celor din jur, si vorbim de efecte ce tin de sfera psihologica dar si de efecte fizice. Abuzul de alcool este cauza celor mai multe accidentari, inclusiv accidentele de masina, de pilda. O treime din accidentele mortale sunt legate de consumul de alcool, fara a mai numara miile de raniti rezultati in fiecare an.
Consumul de alcool, chiar si in cantitati moderate creste foarte mult riscul...
Tipurile de consumatori de alcool
Intrucat suntem diferiti, avem feluri diferite de a bea. Abuzul si dependenta de alcool sufera modificari de la unul la celalalt functie de de frecventa si cantitatea care se bea, de motivatia consumului si de perioada de pauza dintre perioadele de consum.
Profesorul E. M. Jellinek, in 1960, a studiat comportamentul de consum al alcoolicilor si a descris cinci tipuri de bautori...
Cum evolueaza dependenta de alcool?
Dependenta de o substanta, in general, parcurge mai multe etape pana se produce ca atare. Etapele consumului sunt:
· consumul experimental, in care individul consuma substanta din curiozitate (ex. la o petrecere);
· consum regulat, in care individul consuma substanta...
Evaluarea consumului de alcool
Exista mai multe instrumente de masurare a consumului de alcool. Vom prezenta in continuare cateva dintre ele.
Chestionarul AUDIT (Alcohol Use Disorders Identification Test) este un chestionar destinat masurarii alcoolismului in populatie, compus din 10 itemi. Chestionarul a fost proiectat si realizat sub auspiciile Organizatiei Mondiale a Sanatatii...
Terapia alcoolismului
Se considera ca tratamentul subiectilor care abuzeaza de alcool este dificil, deoarece consumul prelungit al acestuia conduce la dereglari ale sistemului nervos central, consecintele facandu-se simtite atat la nivelul procesarii informatiei, cat si in planul echilibrului emotional. Netratate, aceste efecte conduc la cresterea abuziva si compulsiva a consumului care afecteaza toate sectoarele vietii psihice si devine unica strategie de a face fata tulburarilor emotionale si situatiilor stresante specifice vietii cotidiene.
Sunt subminate astfel toate resursele adaptative ale persoanei: ...
Copyright © 2014 Centrul de Educaţie Medicală. Toate drepturile rezervate.