MARIANA LUMINIŢA NEACŞU1, L. CHIRIGIU2
1 Catedra de Merceologie şi Expertiză Merceologică, Universitatea „Constantin Brâncoveanu” Brăila 2 Disciplina Chimie Sanitară, Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova
REZUMAT
Determinarea umidităţii constituie una din metodele de bază folosite în controlul alimentului. Ea oferă informaţii privind valoarea nutritivă, perisabilitatea, coeficientul de utilizare digestivă al acestuia, precum şi informaţii referitoare la randamentul tehnologic. Umiditatea se controlează la toate produsele alimentare fie direct prin aprecierea cantităţii de apă fie indirect prin măsurarea substanţei uscate rămase după îndepărtarea apei. Noi am determinat variaţia conţinutului în apă al produselor din carne (parizer, salam de vară, cârnaţi), în intervalul de valabilitate.
CUVINTE CHEIE: controlul alimentului, apa
The determination of content in water in meat products
SUMMARY
The determination of the humidity constitutes one of the essential methods used in the control of the food. This method gives informations regarding the nourishing value, the perissability, the value of his digestive use, as well as informations about its technologic efficiency. The humidity is checked for all the food – stuff, either directly valuing the quality of water, or indirectly by measuring the dry substance remained after the removal of water. We are determined the variation of water content in meat products (kind of thick, summer salami, sausages), in validity period.
1 Catedra de Merceologie şi Expertiză Merceologică, Universitatea „Constantin Brâncoveanu” Brăila 2 Disciplina Chimie Sanitară, Facultatea de Farmacie, Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova
REZUMAT
Determinarea umidităţii constituie una din metodele de bază folosite în controlul alimentului. Ea oferă informaţii privind valoarea nutritivă, perisabilitatea, coeficientul de utilizare digestivă al acestuia, precum şi informaţii referitoare la randamentul tehnologic. Umiditatea se controlează la toate produsele alimentare fie direct prin aprecierea cantităţii de apă fie indirect prin măsurarea substanţei uscate rămase după îndepărtarea apei. Noi am determinat variaţia conţinutului în apă al produselor din carne (parizer, salam de vară, cârnaţi), în intervalul de valabilitate.
CUVINTE CHEIE: controlul alimentului, apa
The determination of content in water in meat products
SUMMARY
The determination of the humidity constitutes one of the essential methods used in the control of the food. This method gives informations regarding the nourishing value, the perissability, the value of his digestive use, as well as informations about its technologic efficiency. The humidity is checked for all the food – stuff, either directly valuing the quality of water, or indirectly by measuring the dry substance remained after the removal of water. We are determined the variation of water content in meat products (kind of thick, summer salami, sausages), in validity period.
KEY WORDS: food control, water