Campanie de educație și prevenție ContraTimp

Campanie de educație și prevenție ContraTimp

miercuri, 11 octombrie 2023
Campanie de educație și prevenție  ContraTimp

Campanie de educație și prevenție

ContraTimp 

Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Craiova în parteneriat cu Universitatea din Craiova, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj și Inspectoratul Școlar Județean Dolj vă invită miercuri, 11 octombrie 2023, de la ora 14.00, în Aula Magna (Bdv. 1 Mai, nr. 66), unde se va da startul primei campanii de educație și prevenție din anul universitar 2023-2024, ContraTimp – dedicată conștientizării impactului meningitei meningococice.

Participă: prof. univ. dr. Dan Ionuț Gheonea - Rector UMF Craiova, ș. l. dr. Gindrovel Dumitra – Secretar General Colegiul Medicilor din România, ș. l. dr. Adina Turcu – Manager Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș” Craiova, dr. Narciza Dinică – Șef Birou de Promovare a Sănătății DSP Dolj, Simona Ciulu – ISJ Dolj.

Specialiștii invită populația să meargă în cabinetele medicilor de familie, să se informeze corect, din surse specializate și să ia în calcul opțiunea prevenției.

Boala meningococică este o boală subdiagnosticată. Primele simptome sunt nespecifice, ceea ce întârzie foarte mult inițierea terapiei cu antibiotice. De la apariția primelor simptome până la deces pot trece doar câteva ore!

Sunt trei grupe de risc: sugarii și copiii mici, vârstnicii și adolescenții. Dintre acestea, adolescenții par cei mai expuși și devin principala sursă de transmitere către alte grupe de vârstă. Transmiterea meningococului în rândul tinerilor este favorizată de comportamentele specifice: socializarea, folosirea unor instrumente în comun, sărutul etc.

Cele mai frecvente simptome sunt: febră mare, durere de cap, rigiditate a gâtului, respirație accelerată, stare de somnolență, sensibilitate oculară la lumină, dureri musculare sau articulare, convulsii etc.

Care sunt consecințele infectării? Pe lângă problema simptomelor nespecifice care întârzie tratamentul și grăbește decesul, persoana infectată poate rămâne cu sechele fizice (sunt cazuri de amputare a membrelor), emoționale, deficiențe vizuale sau auditive, deficiențe mentale, motorii, de vorbire și multe altele.

Campania ContraTimp este inițiată de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și este parte din Programul de conștientizare a impactului meningitei meningococice.

Broșura Campania ContraTimp

Vezi și

Actualizat la 20.11.2023, 08:14