Terapia anxietăţii

Terapia anxietăţii

Terapia anxietăţii are în prim plan reducerea sentimentului urgenţei şi al pericolului iminent şi reducerea prin diverse tehnici terapeutice a tensiunii psihice care împiedică individul să ducă o viaţă normală. Toate formele de terapie au în principal acelaşi scop, acela de a reduce îngrijorarea copleşitoare, care sufocă şi împiedică analiza evenimentelor şi elaborarea unui plan pentru rezolvarea problemelor.


Majoritatea persoanelor care sufera de anxietate au uitat cum se simtea bucuria unui hobby, nu au mai avut un somn liniştit de ceva timp, nu se mai bucură de prieteni şi îşi petrec timpul izolaţi, în compania gândurilor şi, eventual, a atacurilor de panică.


Iniţial, toate aceste îngijorări par justificate de rolul social pe care îl îndeplinim în familia noastră şi de obligaţiile care decurg din el. Credem că a fi părinte vine la pachet cu o grămadă mare de griji şi se probleme absolut normale. Sau că a fi fiică sau fiu într-o familie cu diverse necazuri se îmbină într-un mod normal cu îngrijorarea pe care o simţim faţă de părinţii noştri şi felul în care se zbat să reuşească să treacă peste probleme. Ni se pare firesc să ne îngrijorăm pentru partenerul nostru care trece prin momente grele. Târziu reuşim să ne dăm seama însă de consecinţele devastatoare ale acestui fel de a gândi şi a simţi şi ni se par imposibil să ne mai ridicăm deasupra lor. Dacă ne convinge cineva sau descoperim singuri psihoterapia ca o posibilă soluţie, momentul în care decidem să cerem ajutor întârzie să apară şi aduce cu sine o nouă luptă pe care trebuie să o ducem şi noi îngrijorări care uneori sperie şi mai mult.


Motivaţia pacientului pentru a se vindeca determină durata terapiei. Pacienţii mai puţin motivaţi au nevoie de un număr mai mare de şedinţe decât cei foarte motivaţi de a produce schimbarea. Ca şi terapia altor probleme, cea mai des întâlnită credinţă este că psihoterapia funcţionează mai degrabă singură şi provoacă schimbările dorite fără contribuţia clientului. Aceasta devine şi mai puternică după primele şedinţe, când starea psihică generală se îmbunătăţeşte datorită momentului în care a fost luată hotărârea de a face ceva în legătură cu stările ciudate pe care le simţim. Din păcate mulţi clienţi decid că este suficientă această îmbunătăţire superficială si decid să încetinească motoarele. Pentru alţii acesta e un motiv în plus să lupte şi e confirmarea de care aveau nevoie că sunt pe calea cea bună spre linişte.


Schimbarea profundă şi de durată necesită timp şi multă muncă, iar cei care au hotărât că vor să fie mai bine cu ajutorul terapiei sunt cei care au curajul de a recunoaşte că au o problemă pe care nu o mai pot gestiona singuri. Dar pentru ca doar curajul şi forţa nu sunt suficiente, ei trebuie încurajaţi de cei dragi şi susţinuţi.

 

Aşadar, fie că sunteţi în poziţia clientului, fie în aceea de "susţinător" al lui, continuaţi să speraţi şi să vă comportaţi ca şi cum schimbarea s-ar fi petrecut deja cât timp nu aveţi nicio dovadă clară că nu ar fi aşa.

 

Foto: Rucsandra Calin

 

 

 

Copyright © 2014 Centrul de Educaţie Medicală. Toate drepturile rezervate.

Actualizat la 08.09.2021, 18:28